Zomerexpositie “boereneenvoud” – in de Achterhoek –

Zomerexpositie en in het Stadshuus

Boereneenvoud – in de Achterhoek-

Het voorjaar is zachtjes aan begonnen, voorzichtig verschijnen de eerste bloemen en bladeren aan de bomen. Een doorzichtig lichtgroene waas hangt tussen de bomen. De eerste koeien staan in de wei. De akkers zijn nu nog leeg, maar de boeren zijn zich volop aan het voorbereiden op het komende seizoen!

Het boerenleven neemt nog altijd een prominente plaats in de Achterhoek in. Er is wel een en ander veranderd in het boerenleven, maar de uitstraling van het boerenleven komt nog wel overeen met vroeger.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw maakte Marijke Heuff (1938) foto’s van boeren, boerderijen en tuinen in de Achterhoek. De foto’s geven een mooi beeld van het eenvoudige boerenleven van toen, maar nu nog heel herkenbaar. Marijke Heuff was de eerste in Nederland die van tuinfotografie haar vak maakte. Ze heeft vele tuinboeken en tijdschriften voorzien van haar prachtige foto’s.

De te exposeren foto’s, met bijbehorende documentatie, zijn te bewonderen in de Molenzaal van het Stadshuus van Lochem in de maanden juli, augustus en september 2021.

Naast deze expositie zullen veel activiteiten plaats vinden die te maken hebben met de Achterhoek. Zoals lezingen over de streektaal, het oude en het huidige boerenleven en boerderijen. Achterhoekse streekgerechten en muziek zullen op diverse data ook ter tafel en ten gehore gebracht worden. En zo nog veel meer activiteiten.

Kortom, voor wie geïnteresseerd is in het (boeren)leven in de Achterhoek, zijn de expositie en de activiteiten zeer de moeite waard!

Later in het voorjaar wordt bekend gemaakt is wat er precies wanneer plaats vindt.

De feestelijke opening van de expositie is op zaterdag 3 juli 2021 in het Stadshuus.

Openingstijden van de expositie: dinsdag- vrijdag- en zaterdagmiddag van 14:00-17:00 uur; woensdagochtend van 09:30-12:30 uur en incidenteel op zondagmiddag van 15:00-17:00 uur.

De aangekondigde expositie van kunstschilder François in mei en juni in het Stadshuus kan vanwege de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. De expositie staat nu gepland voor mei en juni 2022.