VANAF 10 AUGUSTUS IN HET sTADSHUUS ‘Sporen in het Landschap’, foto’s van Gerrit de Boer (1935-2018)

In 2018 overleed Gerrit de Boer (1935), sinds de oprichting bestuurslid van de Stichting Dag Lochem. Gerrit fotografeerde veel. In de jaren 80 verzorgde hij bijvoorbeeld de foto’s in de Lochemse gemeentegidsen. Ook maakte hij vele films van allerlei evenementen in Lochem. Deze laatste heeft hij gedoneerd aan het Historisch Genootschap*.

Zijn bijzondere landschapsfoto’s zijn echter, en helaas, minder bekend. Gerrit keek met een bijna grafisch oog naar het landschap en dan m.n. daar waar agrarische activiteit sporen trok. Hij was gegrepen door lijnen en vlakken, zoals een betonweggetje dat plotseling ophield midden in een maïsveld of een voor in een akker, vol water. Onder alle mogelijke (weers)omstandigheden ging hij terug naar een plek om de beste foto te maken. Zo vonden we van het betonweggetje maar liefst 129 verschillende versies.

Deze foto’s van ‘Sporen in het Landschap’ zijn zelden te zien geweest, want Gerrit was behalve erg kritisch op eigen werk ook heel bescheiden. Dag Lochem heeft hem vaak gevraagd te exposeren. Dat is er echter nooit van gekomen.

Nu Gerrit is overleden en een grote erfenis aan foto’s, dia’s en negatieven heeft nagelaten, heeft zijn familie ingestemd met alsnog een tentoonstelling van deze unieke Sporen-foto’s.

Gerrit de Boer fotografeerde niet intensief, maar was wel intensief met het verschijnsel fotografie bezig. Hij vond het steeds opnieuw boeiend een spel met de werkelijkheid te spelen via een uiterst koel mechaniekje. Het was steeds opnieuw proberen een subjectieve waarneming vorm te geven d.m.v. een objectief.

Hij hield daarom van sobere en directe fotografie en was van mening dat een goed fotograaf dikwijls intuïtief handelt en alleen voor en na de opname denkt.

Verder vond Gerrit de gevoeligheid van de fotograaf van groter belang dan de gevoeligheid van de film en zijn camera.

Hij zei van zijn foto’s: “Ik maak of bedenk mijn foto’s niet. Ze zijn het resultaat van de manier waarop ik de werkelijkheid benader.” En: “Een goede foto moet iets toevoegen.”

De Boer was van mening: “Als ik het in woorden zou kunnen vertellen, hoefde ik niet met een camera te sjouwen.”

* Een aantal van deze foto’s en films (deels samen met de Fotoclub Lochem gemaakt) is tijdens de expositie te zien.

Samenstelling: Ina de Boer en Rikie Oosthof

m.m.v. Henk Braakhekke, Ina Wolters en Eddie Oosthof

De expositie is tot stand gekomen met bijdragen van Gemeente Lochem, Fonds 1819 en Lochems Steunfonds.

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 14.00 – 17.00 uur