fototentoonstelling HANNO VAN DER MEULEN, de Libellenman vanaf 1 juli t/m 18 augustus 2019

Met dank aan Stichting Steunfonds Lochem, Fonds 1819 en Fuji Lochem.

Hanno van der Meulen, geboren te Zutphen in 1951, ging na een wat rumoerige lagere schooltijd naar Schiermonnikoog. Als natuurliefhebber was hij op dit eiland perfect op zijn plaats. Na het behalen van zijn middelbare schooldiploma verliet Hanno Schiermonnikoog om op Texel te gaan werken bij het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) en deed daar zee-biologisch onderzoek via de microscoop. Vervolgens werkte hij bij Naturalis in Leiden als preparateur van insecten en daarna als restaurateur in het scheepsarcheologisch museum van Ketelhaven. In Schoonhoven voltooide hij de opleiding voor goud-/zilversmid en maakte daar prachtige sieraden vaak van vogels en insecten. Ook was hij een meester in het

“genezen” van zieke en gewonde vogels die na behandeling weer de vrijheid terugkregen.

Tussen dit alles door leidt hij een sportief leven; surfen, skeeleren, schaatsen, duiken, catamaranzeilen, ijszeilen en racefietsen. Het kan hem niet hard genoeg gaan.

Als het fijne ambachtswerk van het zilversmeden moeilijker gaat door tegenstribbelende handen, gaat hij steeds meer fotograferen. Vogels, vlinders, kikkers, slangen, insecten en daarvan speciaal de libellen. Hij struint onder andere door het Haaksbergerveen, Beekvliet en op Landgoed De Broekhorst in Stokkum. Met eindeloos geduld en met grote kennis van de biotoop en ethologie, maakt hij zijn foto’s, soms door uren in het water te staan wetend dat het juiste moment om toe te slaan zich voor zal doen, nu, over een uur, of anders morgen. Zelfs in grote hitte staat hij met hoofd en huid bedekkende kleding aan, uit angst voor teken die hem al eens eerder te grazen hebben genomen.

Door zijn grote kennis van zaken en enthousiasme kan hij veel vertellen bij de foto’s.
Eindeloos veel. Soms moet je hem even laten stoppen, maar wat zijn z’n foto’s mooi!

Daar moet toch een keer een tentoonstelling van komen, dachten Bas en Meriam Verheijden, Henny Timmerije, Ria Schutman en Boeije Jansen. Uit meer dan 7000 foto’s heeft Henny met Hanno een voorselectie gemaakt die schaal voor schaal door de werkgroep is teruggebracht tot wat nu op de tentoonstelling te zien is.

Dat was een leuke, maar ook moeilijke klus, omdat niet alle foto’s voldoende resolutie hebben om vergroot te worden. Prachtige vogelfoto’s hebben we terzijde geschoven om ruimte te creëren voor wat specifiek is, de insecten, waaronder een indrukwekkende serie nachtopnames.

1 juli t/m 18 augustus 2019

Openingstijden: maandag t/m zaterdag 14 tot 17 uur