march, 2020

This is a repeating event

09mar(mar 9)14:0016(mar 16)17:00schrijfproject vrijheid

Event Details

In heel Nederland wordt dit jaar uitgebreid gevierd, dat we hier alweer 75 jaar in vrijheid mogen leven. En Lochem doet daar in mee. Op diverse manieren. Zo kwam bij de Raad van Kerken de gedachte op om ook iets te organiseren, maar dan wel voor zoveel mogelijk mensen, om aan mee te doen: hoe kunnen we met elkaar op een originele manier zichtbaar maken wat vrijheid voor ons allemaal betekent. En dat daar scheidslijnen bij weg vallen. Op zoek naar een idee kwam ze uit bij dichter-schrijver Steven van Campen. Hij bedacht het schrijfproject ‘Samen de schone was van de vrijheid buiten hangen’. De gemeente Lochem, die alles coördineert, was meteen enthousiast en beschouwt het als een speerpunt in het geheel van activiteiten in april en mei.
In het weekend van 25, 26 en 27 april is het allemaal te zien, in en om de Gudulakerk, op de markt ervoor, naar en in het Stadshuus, op de kleine markt en misschien ook nog wel een winkelstraat in. Overal zijn daar dan waslijnen gespannen, waaraan in allerlei vormen doeken komen te hangen, wasgoed, met teksten erop. Al gauw enkele honderden, geschreven en erop geschilderd door velen: samen de schone was van de vrijheid creëren.
‘Letterlijk en figuurlijk verbinden wij ons zo met elkaar op een unieke manier. De vuile was van de ander wordt al te vaak , zeker ook via de sociale media, nogal eens achteloos naar buiten gebracht. Daar staat dit lijnrecht tegenover. We zoeken elkaar op en vinden elkaar. In verscheidenheid. In vrijheid. Dat is de basis.’, zegt de bedenker over dit project. ‘En daar kunnen straks de bezoekers tussendoor lopen, erbij stil staan, en er op die manier aan meedoen. Mooi toch?’
Intussen doet het Stadshuus volop mee, met (begeleide) schrijfsessies en straks opgehangen doeken in hun huiskamer die dan omgedoopt is tot Café De Vrijheid. Met muziek.
Ook in de bibliotheek – natuurlijk doen we mee, vinden ze daar – zijn de komende tijd begeleide schrijf- en schilderbijeenkomsten, waar iedereen welkom is, om vooral mee te doen.
Het Staring College heeft gastlessen met de dichter georganiseerd die uitlopen op het schrijven van teksten en het schilderen ervan. Wat een leerproces.
Allerlei thuisgroepen zijn bezig, vriendenclubs, netwerken, enkele kunstenaars. Er komt wat te hangen.
En speciaal voor de kinderen komt die dagen ook nog eens Clown Marco, een populaire, nationale bekendheid. Met vredesballonnen, goocheltrucs, schminken. En gratis suikerspinnen.
Een project dus met teksten schrijven en dan bij wijze van spreken de lakens uit de kast halen om die te beschilderen met de eigen woorden. Over vrijheid.
De schrijfsessies zijn: Stadshuus Lochem donderdag 13 en 27 februari, 14.00 uur-17.00 uurBibliotheek Lochem maandag 9 maart en 16 maart, 14.00 uur-17.00 uur
Opgave: sgvancampen@planet.nl

Time

9 (Monday) 14:00 - 16 (Monday) 17:00

X