november, 2018

This is a repeating event

06nov(nov 6)19:3018dec(dec 18)22:00Cursus tekenen en schilderen vanuit intuïtie - o.l.v. Pieter van de Pol

Event Details

Als kind gaan we vanzelf tekenen of schilderen om onze diepe zieleroerselen vorm te geven.  Dat doen we ongeveer tot een jaar of 6, 7. Daarna verliezen we vaak een deel van onze eigenheid. De juf gaat tekeningen verbeteren en zegt onder andere dat de nek te lang is en de mond te hoog.  Zo leren we kinderen dat ze moeten denken als volwassenen. Als je je vanaf een bepaalde leeftijd wil ontwikkelen, dan heb je dezelfde durf en eigenheid nodig die kinderen van nature hebben tot een jaar of 7. Ik noem het voor het gemak maar even het ‘volwassen kind’. Dan gaan we weer op weg naar de taal die in onze zielen verborgen ligt.  Om via deze openheid weer bij ons oorspronkelijk zelf terecht te komen. De ervaring heeft mij vaak geleerd dat het moeilijk is om van vorm en techniek los te komen.  Veel mensen blijven hier vaak in hangen.

Ik probeer zoveel mogelijk tijdens de cursus de druk tot presteren en de omgeving die hier bij hoort weg te halen.

Op dit niveau bestaat geen goed of slecht: dus geen oordeel.  Het gaat erom wat in je zit en hoe je dit kunt ontwikkelen.  Ik wil tijdens de lessen gaan werken met verschillende soorten muziek en de emoties die hierbij horen.

 

Werkwijze

Elke les beginnen we vanuit stilte om vanuit de juiste aandacht aan de les te beginnen. Fase 1 is het intuïtief ontdekken van de materialen.

Fase 2: vanuit korte impressies van muziek wil ik gaan tekenen en schilderen met de ogen afwisselend open en gesloten.  De muziek kan uiteenlopen van klassiek tot Afrikaanse ritmes en alles wat daar tussen zit. Dit is een speelse oefening (warming up) om uit het denken te komen.  De schetsen zullen binnen 1 minuut gemaakt worden.

In Fase 1 en 2 wordt met houtskool en inkt gewerkt in verschillende nuances.

Fase 3: in deze fase heb je meer tijd om de schetsen te voltooien.

Fase 4: schilderen en tekenen op Japanse wijze. Op de grond liggen grote vellen papier. Aan de kwast zit een lange stok, zodat je als een dirigent kunt schilderen met oost-indische inkt en tekenen met houtskool. Het zijn korte schetsen die uitlopen van 1 tot 5 minuten. Er zit steeds iemand van de groep model, die door de anderen geschilderd of getekend wordt.

Fase 5: Als laatste gaan we elkaar schilderen op een groot papier, waarin we een combinatie maken van diverse soorten verf, de Japanse kwast, houtskool, inkt, gekleurd krijt.

Fase 6:  Uitgebreide nabespreking van het werk. Alle tekeningen en schilderingen worden in de groep door mij besproken.

Net zoals ik de les begin eindig ik ook in stilte, om even stil te staan bij wat we in de lessen zijn tegengekomen.

 

Data: dinsdagavonden 6/11, 13/11, 20/11, 27/11, 4/12, 11/12, 18/12

Tijd: 19.30 – 22.00 uur

Kosten:  175 euro inclusief materiaal, koffie en thee.

Locatie: Atelier Stadshuus 2everdieping.

Max. aantal deelnemers: 8. Minimum aantal: 5.

Opgave: Pieter van de Pol, tel. 0655776788. mail: pietervandepol6@gmail.com

Time

November 6 (Tuesday) 19:30 - December 18 (Tuesday) 22:00

Location

Het Stadshuus

Markt 3, Lochem

Organizer

Pieter van de Pol

X